Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Magas sarkú tanfolyam

2010.09.01

Bár megoszlanak a vélemények a magas sarkú viselésének előnyeiről és káros hatásairól, azért talán nem túlzás azt állítani, hogy egy nőtől elvárható alapkövetelmény e lábbelik legalább különleges alkalmakkor való viselése. Az elegáns cipők ugyanis a nőiesség éppen annyira elengedhetetlen és szerves részét képezik, mint például a szoknya vagy a smink.

 

 

 

 

Nem arról van szó, hogy a sarki közértbe is tűsarkúban és tökéletes sminkben ugorjunk le tejért – bár sokunknál ebben az esetben is fontos a csinos és hibátlan megjelenés. De azért egy kicsit meghökkentő, és furcsa hallani, amikor húszas-harmincas éveikben járó nők panaszkodnak azért, mert egy állásinterjúra, tárgyalásra vagy ünnepségre magas sarkút kénytelenek húzni.

 

 

Kép

 

Egy londoni balett- és táncoktató, Sarah Toner kifejezetten magassarkú-oktató tanfolyamon próbál segíteni a sarkaktól a kényelem, az egészség vagy a viselés szokatlansága nevében idegenkedő nőtársainak. A kurzuson lábmasszázs, stretching és tartásjavító gyakorlatok során sajátítható el a cipők viseléséhez szükséges helyes testtartás és mozgás, hogy aztán a tanfolyam végeztével szédítő magasságú cipőkben is természetes legyen a magabiztos, elegáns és kecses járás.
 

Tagadhatatlan azonban, hogy a magas sarkú cipők (is) felelősek a gerinc, az izületek és a lábfej problémáiért, egyes vélemények szerint azonban legalább ennyi jótékony hatásuk is lehet. Maria Cerruto vizsgálatai szerint például a magas sarkú cipők a nehezen edzhető medencefenéki izmok stimulálásával kedvezően befolyásolják a szexuális vágyat, vagy éppen az inkontinenciát. A magas sarkú cipők emellett erősítik és tónusosabbá teszik az izmokat, de az agyat is kihívás elé állítja a magasabb pozícióból adódó új perspektíva.

 

Kép

 

Természetesen mindez csak a mértékkel és ésszel viselt magas sarkúra igaz. A helyes testtartás, az izmok pihentetése, tornáztatása és a jól megválasztott cipő mind-mind szükséges ahhoz, hogy megelőzzük a valóban reális károsodásokat.

Mindenesetre ezentúl nem kell feltétlenül és mindenáron elvetnünk a magas sarkú cipőket, hanem tekinthetünk rájuk úgy is, mint amik nem csak csinos testtartást és elegáns megjelenést biztosítanak, de testünk karbantartásához és edzéséhez is hozzájárulnak.

 

Írta: Kiss Enikő
Fotó: Holecz Endre