Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Mikor passzol a farmer?

2010.10.26

 

„Vannak olyan hátsók, amelyek farmerhez lettek kitalálva. Ez már feltételezésében is stimmel.

A derék megfelelő távolságra van a farkcsonttól, a nadrágzseb alsó széle pedig 3-4 centivel a fölött a pont fölött végződik, amelytől a popsi felső combbá válik. Elég klassz látvány egy ilyen farmer, a hozzáillő hátsóval..”

Ebben a bekezdésben egy picit fellebbentjük a fátylat a titokról, illetve azokról a tényezőkről, amelyek révén „ül” a farmer. Valójában nem is olyan nehéz a vásárlónak egyből a megfelelő nadrágot mutatni. Mert ha testfelépítését egy kicsit jobban megnézi, a „problémás zónákat” azonnal felismerheti, és ennek megfelelően léphet.

Fontos szakkifejezés a derékmagasság ami azt jelenti, hogy a nadrág a derékon ül-e (magas derékmagasság) vagy a csípőn (alacsony derékmagasság).

A farmer nadrág szabásának legfontosabb tényezői:

1. korcbőség
2. fenékbőség
3. combbőség
4.térdbőség
5. szárbőség

A szabásokat alapvetően három csoportba lehet osztani:

Tight Fit – szűk szabás
Regular Fit – egyenes, klasszikus szabás
Loose Fit - bővebb szabás

A szabások leírásánál gyakran felmerül még az „Antifit” fogalom is: a nadrágnak ugyanis tipikus bőségránca van.

Ez az „Antifit” nemcsak a bő szabásra korlátozódik, hanem a „Curver” formája a döntő. Az „Antifit” farmert a korctól a lépésvarrásig terjedő majdnem egyenes vonal jellemzi.

A farmer szabásán kívül mosása határozza meg a divatot. Az, hogy újra, hordottra vagy részben mossák és, a mosási eljárástól függ. Minden mosási eredmény kiindulási pontja a pamutszál festése, még mielőtt a szövődékben denimmé dolgozzák fel.


Ehhez a festéket eredetileg az indigónövényből nyerték, az évszázad kezdete óta azonban mesterséges úton állítják elő.

Ahhoz, hogy igazán telített és mély kékhez jussunk, a pamutszálakat akár 12szer is belemerítik a színező fürdők egyikébe. Ezen, dipeknek is nevezett merítési folyamatok száma határozza meg végül a mosás eredményének fajtáját.

Minden farmernek kezdete a gyapotnövény. A növény óriási ültetvényeken nő az USA déli részén, Egyiptomban, a FÁK országaiban, Pakisztánban és Indiában. A növekedési idő alatt nagy melegre, a szürethez szárazságra van szükség. A termés, mintegy 10-56 mm hosszú repítő szőrök, melyeket később a pamutfonodákban szállá fonnak, majd az igazi Blue- vagy Black Denim láncfonalait szálba festik. A szövödében a különleges kötésfajta a denimet denimmé varázsolja. Legfőbb jellemzői: nagy szakító- és súrlódási szilárdság, jó nedvszívó képesség, jó színtulajdonságok és egyszerű tisztítás.

Ezt a szilárd és sűrű szövésű kötést a szakemberek lánctestnek hívják. Ez alatt két fonalrendszer, a lánc és a vetülék derékszögű keresztezését értik. E azt jelenti, hogy a természetes színű vetülékfonál mindig váltakozva – három kék színű láncfonal alatt, majd csak egy láncfonal felett- fut. Az eredmény: az anyag tipikus kék színe és kék-fehér harántcsíkos visszája. Ha csak a szövés után festenék, mindkét fele kék lenne.

Manapság a gyártóüzemekben az anyagpályákat automata terítőgépekkel hosszú asztalokra terítik. A szabás vagy teljesen automatikus vagy kézzel történik, a megadott szabásmintáknak megfelelően. Egy farmer gyakran akár több mint 30 darab elem is szükséges.


Ezeket összetartozásuk szerint megszámozzák és kötegelik, hogy így egy nadrághoz ugyanazt a véget használják fel. a varrodában specialisták dolgoznak. Egyetlen varrónő sem foglakozik egy teljes farmer elkészítésével. Mindenkinek megvan a maga szakterülete: zsebek, első részek, övtartó csíkok stb. Egyébként egy jó varrónőnek kereken 3 órára lenne szüksége ahhoz, hogy egy nadrágot darabonként kiszabjon és megvarrjon.

Ezt az állomást elhagyva a farmer már felvette formáját, ám még nem hordható. Hiányzik még a mosás, és szükséges szerint a fehérítés, a kőmosás vagy az átfestés. A vasalóüzemekben levegő, forró gőz és nyomás segítségével dolgozó speciális nadrágvasaló automaták végzik el az utolsó simításokat a farmeren.

Amikor egy farmer eljutott idáig, és átesett az anyag előzetes vizsgálatán, valamint a varroda sok köztes ellenőrzésén, még mindig vissza van a végső ellenőrzés. Ha ez a legfelsőbb fórum olyam hibát talál, aminek megszűntetése túl körülményes vagy lehetetlen, megpecsételődik a farmer sorsa. Csak másodosztályú áruként kerül az üzletbe.

-Style.hu-