Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A táska a nő legjobb barátja

2011.10.07

 Egy európai nő egyidejűleg átlagban hét kézitáskával rendelkezik. Szükség is van rá, különben hogy derülne ki egy nő miniatürizált élete?

 

A világhírű amerikai színésznő, Grace Kelly annak idején terhességét takarta táskájával - a Hermés által gyártott modell ettől kezdve "Kelly Bag" néven került be a táskatörténelembe. A volt brit miniszterelnök, Margaret Thatcher pedig indulatosan az asztalt csapkodta saját kézi áskájával. Akárhogy is, a retikül a nők legjobb barátja és minden titkainak hordozója - tűnt ki egy legújabb német tanulmányból. 

A tanulmány szerint egy európai nő egyidejűleg átlagban hét kézitáskával, illetve retiküllel rendelkezik. Az élen az olasz nők járnak, esetükben ez a szám 20 és 60 között mozog. A tanulmány szerint a nők életükből átlagban 76 napot töltenek el azzal, hogy valamit táskájukban keressenek, és átlagosan 11 ezer eurónak megfelelő összeget költenek táskavásárlásra életük során. A kutatók felidézték, a divatszakértők szerint egy adott korszak táskamodelljeiből kiolvasható a nők szerepe.

A krónikák szerint a XVIII. század végére tehető, amikor a nők első ízben jelentek meg kézitáskával az utcán. Addig csupán többnyire kis bukszát hordtak magukkal - többnyire övükre erősítve -, amelybe a pénzt, az imakönyvet vagy a rózsafüzért rejtették. A század végétől azonban a buksza egyre inkább a retikülöknek adta át a helyét, és megkezdődött a kézitáskák korszaka.


Az amerikai Susan Brownell Anthony a XIX. században nemcsak azzal írta be nevét a történelembe, hogy a nők egyenjogúságának és szavazati joguk biztosításának élharcosa volt, hanem azzal a kijelentésével is, hogy minden nőnek saját táskával kell rendelkeznie. Anthony számára a kézitáska a szabadság és a hatalom szimbólumát jelentette, tartalma a nők kizárólagos felségterülete. Amikor az 1872-es elnökválasztáson leadta szavazatát, ő maga barnás krokodilbőr táskát viselt.


A vas kézitáska

A tanulmány szerint a kézitáska a britek számára ugyanakkor az agresszivitás jelképe is. Mindez pedig az egykori miniszterelnöknek, Margaret Thatchernek köszönhető. Örökre emlékezetes marad, hogy 1985-ben Thatcher egy ülésen kedvenc Asprey táskájával csapkodta az asztalt, és a briteknek az akkori Európai Gazdasági Közösségbe befizetett, általa sokallott pénzét követelte vissza. A "Vaslady" kiharcolta az úgynevezett brit rabattot, sikere pedig a "vas kézitáska politikájának" sikereként került be a krónikákba.


De még mennyire, hogy számít a méret!

A jelenlegi amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton több mindenről híres, így a többi között arról is, hogy előszeretettel visel Ferragamo márkájú, rózsaszínű és nagy méretű táskát. A mérettel kapcsolatban táskaszakértők úgy vélekedtek, hogy az az elmúlt években egyre inkább igazodott a tulajdonosok igényeihez. Hillary Clinton esetében a nagy méretet a női intimitás mellett a politikusi szükséglettekkel magyarázták.

 

Forrás: